Luus kl
 

Wat is POPU

 

Wat is POPU

Geschiedenis van het POPU

Het Provinciaal Overleg Poppenspelers Utrecht is voortgekomen uit een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel (NVP-UNIMA).
Het Provinciaal Overleg Poppenspelers Utrecht is voortgekomen uit een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel (NVP-UNIMA). De NVP-UNIMA heeft tegelijkertijd in alle provincies zo’n overleg opgezet. Het was bedoeld om de kwaliteit en deskundigheid van de poppenspelers in Nederland te verbeteren.

In 1985 is bij het overleg in Utrecht besloten om er een stichting van te maken. Het was nodig om subsidie te kunnen krijgen bij provincie en gemeente. Zodoende kwam er geld beschikbaar voor poppenspelers uit de provincie Utrecht om zich te kunnen scholen in de vele facetten van het poppenspelvak.

De poppenspelers waren min of meer verplicht om deel te nemen aan het overleg. Er werd ook door de poppenspelers samengewerkt aan een productie ‘De grot van de vergeten dingen’ en jaren later ‘Trollemans gaat op reis’.

Tijdens de herfstvakantie vond er een festival plaats georganiseerd door het overleg. De poppen 10-daagse. Hierin presenteerden de spelers van het overleg zich en kwamen er ook spelers van buiten het overleg hun voorstelling spelen.
Doordat de organisatie van het jaarlijkse festival veel tijd in beslag nam, alle bijeenkomsten gingen er zo’n beetje over, was er nauwelijks nog ruimte voor de dingen waar het overleg in eerste instantie voor bedoeld was.

Na ongeveer tien festivals vond het bestuur van het POPU het welletjes en ging zich weer richten op de deskundigheidsbevordering van de deelnemers. Er werden POPU ochtenden en avonden georganiseerd. Bijeenkomsten waar je met vakgenoten over je vak kunt praten. Ineens was er ook weer ruimte voor workshops en cursussen. Vaak gegeven door de deelnemers zelf omdat het POPU heel veel ervaring, kennis en kunde in huis heeft. Ook trekt het POPU docenten/deskundigen van buitenaf aan.

Dit bleef niet onopgemerkt bij poppenspelers van buiten de provincie Utrecht. Ze wilden graag deelnemer worden aan het overleg maar ja, ze wonen niet in de provincie Utrecht. Om iedereen kans te geven deelnemer te zijn aan het overleg is de eis van woonachtig te zijn in de provincie Utrecht vervallen. Iedereen is welkom! Wel is het zo dat de meeste bijeenkomsten in het midden van Nederland (Utrecht en wijde omgeving) worden gehouden.

Inmiddels herhaalt min of meer de geschiedenis zich. Vanuit de NVP-UNIMA zijn er weer overlegsituaties gestart. Er is nu een POP-UP Zuid, Noord en West. Want voor sommige poppenspelers was een reis naar het midden van het land een hele onderneming en vonden ze een bijeenkomst van 2,5 uur te kort om zo'n lange reis voor te moeten maken. Het POPU heeft aan de wieg gestaan van deze POP-Ups en is er het goede voorbeeld voor.

Tegenwoordig vinden er maandelijks, gedurende het theaterseizoen, POPU avonden plaats. Hierin kan een bepaald thema centraal staan of de aanwezige deelnemers brengen zelf iets in. Liefst gebeurt het in levenden lijve en als het niet anders kan nu ook online.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om jezelf te presenteren als je een nieuwe voorstelling hebt gemaakt en hem met een positief kritisch oog wil laten bekijken. Themadagen worden voor de deelnemers georganiseerd om op een onderwerp wat dieper in te kunnen gaan.

Bij de laatste bijeenkomst van het seizoen is een traditie ontstaan. Ieder seizoen wordt afgesloten met gezamenlijke maaltijd. Iedere deelnemer maakt iets lekkers en neemt eigen bord, beker en bestek mee en kijken we terug op het seizoen en vooruit naar het nieuwe seizoen.