publiek kl
 

Nieuws

 
Verslag Popu avond op Valentijnsdag

Nieuws

Verslag Popu avond op Valentijnsdag

Een kort verslag van 14 februari 2017 Thema: Vast theater wel of niet?
16 februari 2017

Locatie: Aldo theater Utrecht

Gastvrouw: Ina Geisler

Aanwezig: 10 poppenspelers

Thema: Het (niet) hebben van een eigen theater.

Het hebben van een eigen theater biedt veel voordelen maar ook nadelen. Hieronder een samenvatting van de ervaringen van de aanwezige poppenspelers + een ingezonden brief.

Vrijwel alle aanwezige poppenspelers beschikken over een atelier. Een externe plek buiten hun huis om (soms in een schuur, dat is in de winter wel koud) waar ze aan projecten werken en hun spullen opslaan. Wel lijkt: hoe meer ruimte = hoe meer spullen. Ongeveer de helft van de poppenspelers heeft een eigen theater of vaste plek, het merendeel van de aanwezigen heeft wel een eigen theater/locatie gehad maar dit is door verschillende factoren (scheiding, onzekerheid qua inkomsten, afloop van het huurcontract, te weinig animo i.v.m. een locatie buiten het centrum) nu niet meer het geval.

Een aantal poppenspelers heeft een theater aan huis. Het voordeel is dat je kunt opbouwen wanneer je wilt en alles bij de hand hebt en altijd klaar staat. Ook kun je gemakkelijk besloten gezelschappen ontvangen en betaal je geen huur. Een andere poppenspeler heeft een theater gehad in een leegstaand winkelpand. Het voordeel hiervan was dat er alleen gas water en licht betaald moest worden. Het grote nadeel is de onzekerheid: wanneer er een betalende huurder voor het pand gevonden wordt moet het theater er weer uit. Ook zijn er poppenspelers die een atelier huren en hier hun voorstellingen in houden. Dit zijn vaak kleinschalige voorstellingen en de huur van een atelier is vaak goedkoper dan een andere vaste locatie. Nog een voordeel is dat deze ruimte verhuurd kan worden aan derden voor repetities of workshops waardoor bijvoorbeeld de huur terugverdiend kan worden. De ervaringen van de poppenspelers met een eigen vaste locatie is dat ongeveer 60 procent op deze locatie wordt gespeeld maar toch ook nog 40% elders. Dit blijkt een fijne mix en veel afwisseling.

Nog een voordeel van een vaste plek is de naamsbekendheid en terugkerend publiek. Vooral als de voorstellingen plaatsvinden op regelmatige basis, bijvoorbeeld: iedere woensdagmiddag/ zondagochtend of 1e weekend van de maand etc.

Zwerven/geen vaste locatie wordt door een aantal poppenspelers als vervelend ervaren aangezien er steeds opnieuw moet worden opgebouwd. Daarentegen zijn er geen vaste kosten zoals de huur die iedere maand betaald moet worden ongeacht hoeveel voorstellingen je er speelt. Nog een voordeel van het spelen op externe locaties en je theaterstuk in een opslag is dat je goed kunt zien of je alles bij je hebt. Maar bij een eigen vaste locatie zijn de spullen natuurlijk ook aanwezig.

Andere vraagstukken die aan bod zijn gekomen “hoe krijg je je theater vol?”. Het aantal kinderverjaardagen die gevierd worden zijn de laatste jaren behoorlijk afgenomen. Het gebruik van gratis reclame als in agenda’s van kranten, activiteitenkalender en Facebook levert wisselende ervaringen op. Sommige poppenspelers zijn hier erg enthousiast over, anderen vinden het vooral veel werk. Poppenspelers met een vaste locatie werken vooral via mond-op-mond reclame. Nieuwe mensen kunnen worden getrokken door het meedoen met culturele zondagen (soms wordt een kleine vergoeding verstrekt door de gemeente). Men kan zich aansluiten bij groepsuitjes die in de vestigingsplaats van het poppentheater actief zijn en ook de buitenschoolse opvang biedt als doelgroep goede kansen. Belangrijk is zoveel mogelijk voorstellingen door te laten gaan en liefst niet af te bellen.

Vaak blijkt een eigen theater ervoor te zorgen dat een poppenspeler veel zelf moet doen. Naast het poppenspel betekent dit ook de kassa beheren, gasten ontvangen en de toiletten poetsen. De poppenspelers met eigen theater maken dan ook vaak gebruik van één hulp (vrijwilliger). Iemand die wat taken van hen overneemt en tijdens het spelen een aanspreekpunt is voor de aanwezigen.

Voor velen blijft het hebben van een eigen theater / locatie een droom.

Nicole de Bekker